Oplosmiddelen

Top  Previous  Next

 

 

Oplosmiddelen

 

 

Tegenwoordig denken we heel anders over de inzet van oplosmiddelen dan in de vorige eeuw. Iedereen is er van doordrongen dat blootstelling aan te hoge concentraties oplosmiddelen gevaarlijk kan zijn voor mens en haar leefmilieu. Oplosmiddelen hebben namelijk giftige (neurotoxische) eigenschappen. Eenmaal in het lichaam kunnen ze het zenuwstelsel beschadigen. De hersenen zijn het meest gevoelig voor oplosmiddelen.

 

Daarnaast heeft de inzet van oplosmiddelen ook een hoger brandgevaar in uw bedrijf tot gevolg. En wat betreft ons leefmilieu is gebleken dat oplosmiddelen meewerken aan smogvorming, zure regen en het broeikaseffect. Dus genoeg redenen om de inzet van oplosmiddelen in de offset aan banden te leggen.

 

Met behulp van dit onderdeel van het stoffenregister van de branche-RI&E kunt u als offset- of zeefdrukkerij systematisch extra gegevens verzamelen over de inzet van uw oplosmiddelen. Op basis van alle door u ingevoerde gegevens kunt u een blootstellingsbeoordeling uitvoeren ten aanzien van blootstelling van werknemers aan oplosmiddelen.

 

Binnen dit onderwerp zijn relevant:

 

Offset

Zeefdruk

Ventilatie

Stoffenbalansen