Machineveiligheid

Top  Previous  Next

 

 

Machineveiligheid

 

 

Er is in de grafische industrie veel te doen over de mate van veiligheid van machines en apparaten, die vandaag de dag in de grafimedia gebruikt worden. En dat zijn er erg veel. Letterlijk in alle vormen en maten: van hele kleine slijptollen tot huizenhoge drukpersen. En soms is de veiligheid van werknemers (ernstig) in het geding. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dus veiligheid staat voorop. Maar wanneer spreken we eigenlijk over een 'veilige' machine?

Wat je in ieder geval niet als veiligheidsnorm mag hanteren, is het feit dat er nog nooit een ongeluk heeft plaatsgevonden met een machine. Dat bijvoorbeeld nog nooit iemand met zijn hand in de drukpers heeft gezeten wil niet zeggen dat de drukpers 'arbeidsveilig' is. Maar wat is dan wel de norm?  Daarvoor hoef je maar twee vragen te stellen:

 

Kan tijdens de productie of onderhoudswerkzaamheden een hand, voet of ander lichaamsdeel in de machine bekneld raken?

Kan tijdens de productie of onderhoudswerkzaamheden een kledingstuk door een machineonderdeel meegetrokken worden?

 

Indien een van de twee vragen met 'ja' moet worden beantwoord, dan heb je dus met een 'onveilige' machine te maken.

 

Maar nu zult u misschien zeggen: "Ja, maar mijn degelautomaat is gewoonweg niet met veiligheidsschermen te beveiligen. Dan kan er niet meer mee gewerkt worden!".  Sommige, met name oude machine, zijn moeilijk te beveiligen, omdat de opbouw en werking van de machines dat gewoonweg niet toelaat. Maar er bestaan ook CE-gemarkeerde machines en apparaten die veilig zouden moeten zijn, maar door beschadigingen aan veiligheidskappen of nog erger het omzeilen van veiligheidsvoorzieningen voor werknemers onveilig zijn geworden. Om het veiligheidsniveau van oude en nieuwe machines binnen de Europese Unie (EU) toch zoveel mogelijk gelijk te stellen, zijn er regels vastgesteld. Deze zijn vastgelegd in de Arbowet en de Arbeidsinspectie ziet hier streng op toe.

 

Om u te helpen bij het beoordelen van het machinepark is dit ARBOcatalogusthema ontwikkeld. Met behulp van de RI&E Grafimedia en het ARBOcatalogusboekje 'Machineveiligheid' kan een bedrijf een zeer gedegen beoordeling van het machinepark uitvoeren.